Kaks venda juhivad edukalt Rootsis pereettevõttest puusepatöökoda

By Wood-Mizer, Europe

Kaks venda juhivad edukalt Rootsis pereettevõttest puusepatöökoda

 

Vennad Göran & Lennart Ståhl teevad puidutöid ning toodavad kvaliteetset saematerjali majade ehitamiseks ja viimistlemiseks. Oma tegevuses toetuvad nad eelkõige neljapoolsele hööveldus- ja freesimispingile MP260 ning õgvendus- ja paksushöövelpingile MP160. „Neid Wood-Mizeri masinaid on lihtne käsitseda ja nad on tõhusad. Tegelikult plaanime osta ka teisi Wood-Mizeri tööpinke, sest nad on tõesti head,“ räägib Göran.

Rootsi territoorium on 70% ulatuses kaetud metsaga ja puiduga töötamine on kohalike seas populaarne tegevus. Tisnareni järv asub Hallsbergi lähedal, mis on selle piirkonna peamine turismimagnet ning täis suvemaju ja kämpinguid. See on populaarne puhkekoht ilusate metsadega ja kalastamiseks sobivate järvedega. Hallsberg on provintsi keskne omavalitsusüksus, kuid vennad Ståhlid elavad ja töötavad lähedalasuvates linnades Granvikis ja Rävhultis. 

 

 

„Meie peres hoitakse elus ammuseid puidutöötlemise traditsioone. Puit on suurepärane materjal ja selles on elu,“ räägib Lennart. „Meie isa oli suurepärane puusepp ja väga leidlik. Just tema õpetas meile puutööd. Isa ei ole enam meiega, kuid olen kindel, et talle oleksid kaasaegsed seadmed meeldinud,“ lisab Göran.

„Igal puiduliigil on oma muster ja tekstuur. Neil on ka erinev lõhn, mistõttu oskab kogenud puusepp kohe öelda, millise puiduga te töötate. Puutöös on kõige huvitavam saada teadmisi puidu kohta,“ arvab Lennart. „Mulle meeldib, et alustame kõige esimesest sammust ehk puu langetamisest ja seejärel täiustame materjali seda saagides, kuivatades ja hööveldades. Kogu protsess on teie kätes! Lõpus on väga hea näha oma toodet, kui seda juba kasutatakse hoones... See jääb ju sinna võib-olla järgnevaks sajaks aastaks.“ 

„Puiduga töötades on teil reeglina ainult üks võimalus: kõik tuleb teha õigesti, muidu tuleb projektiga uuesti alustada ja kasutada uut materjali. Näiteks metalliga töötades sellist probleemi ei teki, sest metalli saab uuesti üles sulatada ja tooted teisiti keevitada,“ märgib Göran.

 

 

Vennad toodavad ehitusmaterjale ja teevad puutöid. Nad ostavad lähedalasuvatest metsadest pärit palke või kohalikest saeveskitest laudu. Alles siis, kui puit on ära kuivanud, saab asuda Wood-Mizeri neljapoolse tööpingiga MP260 hööveldama. „Ostsime selle masina alles kolm aastat tagasi ja oleme väga rahul,“ räägib Lennart. „Varem töötasime teise höövelduspingiga, kuid see oli keerulisem ja freesi seadistamine võttis rohkem aega. Höövelduspingil MP260 saab terad vahetada 20 minutiga, loomulikult pead seda juba oskama. See on lihtne masin ja igaüks võib õppida seda juhtima.“ 

„Mäletan, et 1990ndatel aastatel müüdi populaarseid puidutöötlemise pinke Rootsi ettevõttelt Moretens, kuid nüüd on kogu tootmise üle võtnud ettevõte Wood-Mizer ja tõstnud taseme kõrgemale,“ räägib Lennart. Ettevõttel Wood-Mizer on puidutöötlemisseadmete tootmisel enam kui 40 aasta pikkune kogemus.

Hööveldus- ja freesimispink MP260 on universaalne, täpne ja kindel masin väikestele ja keskmistele puusepatöökodadele. Seadmel on neli vahetatavate teradega lõikepead, et ühe töökäiguga saaks laudu neljast küljest töödelda. Seadmel on kaks horisontaalset ja kaks vertikaalset lõikepead, mida hoiavad töös eraldi mootorid. Tööpingil MP260 on tugev ja vastupidav malmist laud ning operaatori ergonoomiline paneel tagab seadme lihtsa juhtimise. „See hööveldus- ja freesimispink hööveldab üheaegselt tooriku kõiki nelja külge. Materjali ei pea pingilt mitu korda läbi laskma. Töötleme toorikut ainult üks kord ja ongi valmis! Etteandekiirust saab reguleerida 2–12 m/min ja nii saame alati hea kvaliteediga pinnad,“ räägib Lennart. „Masinaga saab töödelda ka kuni 260 mm laiuseid detaile, mistõttu sobib see ehitusprusside ja talade valmistamiseks.“ 

 

 

Oma ettevõttes kasutavad vennad veel ühte seadet – täpselt mõõdu järgi hööveldamiseks Wood-Mizeri õgvendus- ja paksushöövelpinki MP160. Tööpingil on üks horisontaalne lõikepea, mis teeb alumisel laual paksushööveldamise ja ülemisel õgvenduse, mistõttu ei pea ühelt tegevuselt teisele üleminekuks tööpinki MP160 peatama või uuesti seadistama.

Mõlemad puidutöötlemispingid valmistavad tooteid vastavalt tellimustele, näiteks põrandalaudu, voodrilaudu, laekarniise, fassaadilaudu, põrandaliiste ja teisi dekoratiivseid elemente. „Saame valmistada väga erinevaid profiile ja seda kõigest ühe töökäiguga pingil. Tellija saab kokkupanekuks valmis toote. Pärast sobiva lõiketera seadistamist saame valmistada kõikvõimalikes soovitud stiilides elemente,“ selgitab Göran. „Oleme nende tööpinkidega rahul ja kuna nad on end meie juures väga heast küljest näidanud, siis soovitame neid hea meelega ka teistele töökodadele.“

 

***

Liituge meie uudiskirjaga
Teile saadetakse e-posti teel eksklusiivseid eripakkumisi, teavet uute toodete kohta ja kutseid eriüritustele!