Mobiilsed metsatööd rõõmuks, lõõgastumiseks ja teraapiaks

Jon Scott Lumber Yard

„Puidutööd Wood-Mizeriga on lõbusad! Need lõõgastavad ja neil on üldse teraapiline mõju,“ arvab John Scott, saemees USA-st Connecticuti osariigist.

Juba 12-aastaselt huvitas John Scotti kõik, mis on seotud puusepatöö ja puiduga. „Koolis meil ei olnud tööõpetust, seega olen iseõppija. Õppisin kõike raamatutest. Praegu aga otsin ja leian uut kasulikku teavet internetist,“ räägib John.

Mõned aastad tagasi tuli tal tegeleda punase ja valge tamme ning musta pähklipuu palkide ümbertöötlemisega. John mõistis kohe, kui rikkalik materjal on see puusepale, ja otsustas viia palgid kohalikku saeveskisse. Ta eeldas, et saab väga hea hinnaga suure varu palke.

„Kujutage ette – sealne saeveski võttis minult selle teenuse eest uskumatud 19 000 dollarit,“ hüüab John. „Seda on raske uskuda. Sisuliselt maksin enda viidud palkide saagimise ja kuivatamise eest valmis saematerjali jaehinna. Kui oleksin läinud kõrval asuvasse puidulattu ja need lauad sealt ostnud, oleks see olnud odavam!“

 

Jon Scott ChapelJon Scott Chapel
Jon Scott LumberJon Scott Lumber

 

See pani Johni lähemalt uurima saetööstust, mis lubas talle võimalikku kokkuhoidu ja tõenäoliselt ka head teenistust.

„Enne seda olin Wood-Mizeri tööpinke näinud New Jerseys näitustel. Kavatsen varsti pensionile jääda, kuid tahan olla jätkuvalt aktiivne ja nautida seda, mida teen. Pealegi meeldib mulle raha kokku hoida ja ma vihkan seda, kui head palgid raisku lähevad. Need olidki minu peamised põhjused, miks osta Wood-Mizer,“ räägib John. „Ostmiseni kulus paar aastat, kuid nüüd, kui mul on saeraam, olen lihtsalt õnnelik!“

John soetas mobiilse lintsaepingi LT40WIDE, millel on hüdrauliline süsteem palkide pealelaadimiseks. Ettevõte Wood-Mizer tegutseb juba üle 40 aasta ja nende aastate jooksul toodetud ja müüdud kogu maailmas üle 100 000 saepingi, enamik neist on mudel LT40. Hiljuti uuendas Wood-Mizer seda tuntud saeraami ja lisas laia saepea võimaluse. Just sellise John soetaski. Laial saepeal on suurendatud ava, mis võimaldab Johnil saagida oma Wood-Mizeri tööpingil kuni 84 cm laiuseid laudu, seejuures ilma igasuguse seadme ümberseadistamiseta. Hüdrauliliste käppade abil laadib John palgid sängile ning hüdraulikaga manipuleerides pöörab palki, asetab selle optimaalselt ja surub tugevalt vastu sängi. Seejärel sisestab elektroonilisele joonlauale Setworks laua vajaliku laiuse ja saepea laskub automaatselt vajalikule tasemele. Start ja saag hakkab rihmaratastel pöörlema. Nii saeb John ühe laua teise järel, liikudes saepea kõrval piki palki.

 

Jon Scott SawmillJon Scott Sawmill

 

Selliselt saeb John praktiliselt iga tüüpi puitu. „Kui alles alustasin, siis saagisin kõike. Seetõttu vahel juhtus, et pärast kuivamist olid lauad kõverad, väändunud ja edasiseks töötlemiseks kõlbmatud. Aja jooksul olen õppinud puitu tundma ja suhtun saagimisele minevatesse palkidesse arukamalt,“ räägib John. Hiljuti valmistas ta oma kodu remondiks saematerjali. Ta tegi sellest võrestikaia ja parandas välisuksed.

Teises projektis õnnestus tal saagida üsna keerulist musta kirsipuud ja tulemus ületas kõik ootused.

„Minust tunniajase autosõidu kaugusel elavad sõbrad käisid reisimas Islandil ja nägid kohalikes taludes väikeseid kabeleid. Kui nad olid USAs tagasi, siis tekkis neil mõte ehitada enda tallu ilus kabel. Läksin neile appi oma tööpingiga LT40WIDE ja kolme päevaga saagisime vajaliku koguse materjali valgest saarest, mustast kirsipuust ja tsuugast,“ räägib John.

Selle kohta, kuidas Johni sõbrad ehitasid Trinity Knoti kabeli, lugege meie lugu „Ainulaadse puidust kabeli ehitamine USA talus“. Kabel sai nii atraktiivne, et John esitas selle Wood-Mizeri tööpinkidega tehtud parimate tööde konkursile ja võitis! Trinity Knoti kabel tunnistati parimaks kategoorias „Ainulaadsed ja ebatavalised projektid“.

 

Lattice Fence ConstructionLattice Fence Construction
Lattice FenceLattice Fence
Trinity Knot Chapel ConstructionTrinity Knot Chapel Construction

 

„Praegu tegelen teise projektiga,“ jätkab John. „Koos mõne sõbraga otsustasime asendada meie kirikus 36 puidust pinki, millest igaüks on ligi viis meetrit pikk. Originaalid on üle 50 aasta vanad ja mitte väga hea kvaliteediga: konstruktsioonis on kasutatud palju puitlaastplaati, mis on kaetud peitsitud papli spooniga, kuid pappel teatavasti talub peitsi halvasti,“ selgitab John. 

Stacked LumberStacked Lumber

 

Uute pinkide jaoks otsustati kasutada valge saare palke, mis saadi agressiivse putuka saare-salehundlase poolt hävitatud puidust. „Tahame selle tragöödia muuta millekski heaks, et hinnaline puit elaks edasi kasulikes toodetes,“ räägib John. Nad on juba lahti saaginud ja kuivatanud ligi viis kuupmeetrit valget saart.

Jon Scott Working on the SawmillJon Scott Working on the Sawmill

 

„Ausalt öeldes ei osanud ma isegi ette kujutada, et Wood-Mizeri tööpingil saagimine hakkab mulle nii väga meeldima,“ tunnistab John. „Arvan, et laudade ja talade saagimine meeldib mulle isegi rohkem kui nende töötlemine ja muutmine mööbliks või muudeks kasulikeks esemeteks. See [töötamine Wood-Mizeri tööpingiga] on lõbus, lõõgastav ja isegi teraapiline tegevus. Ma ARMASTAN oma Wood-Mizerit!“

***

Liituge meie uudiskirjaga
Teile saadetakse e-posti teel eksklusiivseid eripakkumisi, teavet uute toodete kohta ja kutseid eriüritustele!