Kui töö ja hobi langevad kokku: Rootsi puusepatöökoja lugu

By Wood-Mizer, Europe

Rootsi puusepatöökoja lugu

 

„Kui sul on õnne ja sinu töö on ka sinu hobi, oled lihtsalt õnneseen, sest see pakub lõputuid tunde naudingut,“ räägib Rasmus Ström, puidutööline Rootsist. Tema Falköpingis asuv ettevõte kannab nime Ädelsnickaren, mis rootsi keeles tähendab „elegantne puusepp“. Oma töökojas kasutab Rasmus ettevõtte Wood-Mizer neljapoolset höövel- ja freespinki MP260, millega ta valmistab punn-soon ühendusega põranda- ja voodrilaudu, köögikappide uksi ja iluliiste.

Juba lapsena tahtis Rasmus väga puusepaks saada. Tema teekond selle valdkonna juurde algas pärast puitarhitektuuri kõrgkooli lõpetamist. 12 aastat töötas Rasmus ehitusel käsitöölise ja meistrina ning realiseeris siis oma unistuse ja avas puusepatöökoja. Tema ettevõte Ädelsnickaren on spetsialiseerunud tellimustoodete valmistamisele, alates laudade hööveldamisest kuni mööbli valmistamiseni. „Olin alguses puittoodete disaini klassis ainus õpilane. Hiljem ühines minuga veel kolm õpilast. Mis näitab, et tol ajal ei olnud puidust toodete ja puusepateenuste järele erilist nõudlust,“ meenutab Rasmus.

 

 

Oma töös hindab Rasmus kõige rohkem puitmaterjali potentsiaali muutuda uskumatult ilusateks esemeteks. „Puidu võlu seisneb tema lõhnas ja mustrites, mis ilmnevad lõikamisel. Jutt on sellest, et igav palk muutub millekski ainulaadseks, mille on loonud meistri kujutlusvõime,“ jagab ta oma nägemust.

„Olen alati tundnud puiduga sügavat sidet ja see viiski mind esmalt puidutöötlemise kursustele ning seejärel oma unistuse täitmiseni. Täna hindavad paljud käsitööna valminud esemete väärtust ja see annab mulle lõputud tunnid naudingut, kui tegelen sisuliselt oma hobiga,“ märgib ta.

 

 

Ädelsnickarenis mängivad lõpptoodete valmistamisel võtmerolli Wood-Mizeri seadmed, eriti höövel- ja freespink MP260. „Ainult selle masina abil saan täita palju ülesandeid, mille jaoks varem oli vaja mitut erinevat suurt tööpinki. Horisontaalsete ja vertikaalsete peadega MP260 võimaldab teha mitu tööd korraga, lastes tooriku tööpingist läbi vaid ühe korra. Seetõttu on see minu töökojas asendamatu. Lisaks on see kompaktne ja seda on kerge hooldada,“ selgitab Rasmus.

Leiutatud 1990. aastate alguses Rootsis ja olles nüüd osa Wood-Mizeri tootesarjast, on need masinad tunnustatud Euroopa turul. Neil on sellised konstruktsiooni eripärad nagu malmist töölauad stabiilsuse jaoks, erinevad lõikepead freesimiseks ja tõhusad mootorid lõikepeade juhtimiseks. Kõik see teeb Wood-Mizeri puidutöötlemispingid kaasaegses puidutöökojas hädavajalikuks.

„Näiteks kasutan höövel- ja freespinki MP260 selleks, et luua põrandalaudadel punn-soon ühendusi, mida Rootsis tuntakse kui råspont. Tööpink teeb sileda pealispinna ja ühenduste freesimise vastavalt kliendi vajadustele,“ räägib Rasmus.

 

 

Et hoida töökoht puhtana ja turvalisena, täiendas ta oma tööpinki MP260 puitlaastude eemaldamise süsteemiga ettevõttelt Wood-Mizer. Rasmus rõhutab selle suurepärast imemisvõimsust võrreldes teiste kaubamärkidega.

Rasmus teeb ka koostööd ettevõttega True North Interior ja töötleb nende jaoks suuri puidust mööbliplaate, kasutades selleks lihvimisseadet MB200 SlabMizer. See masin sobib suurte pindade lihvimiseks, mille järele on nõudlus massiivsest puidust laudade ja pinkide valmistamisel.

„Rootsis on puit peamine ehitusmaterjal ja minu plaan on minna puusepatööst kaugemale ning hakata tootma puitmaju. Minu unistus on ehitada selline maja ka endale,“ räägib Rasmus.

 

***

Liituge meie uudiskirjaga
Teile saadetakse e-posti teel eksklusiivseid eripakkumisi, teavet uute toodete kohta ja kutseid eriüritustele!