Ainulaadse puidust kabeli ehitamine USAs asuvas farmis

By Olivia Eaker, Wood-Mizer

Ainulaadse puidust kabeli ehitamine USAs asuvas farmis

„Olen olnud ehitaja juba 40 aastat ja aastate jooksul ehitanud palju erinevaid asju. Kuid arvan, et see kabel on parim, mida olen kunagi teinud,“ räägib Bill Miskimen, Connecticutis asuva farmi omanik ja üks nendest, kes osales ainulaadse puidust kabeli ehitamises.
 

Chapel rock wallChapel rock wall

 

Umbes kümme aastat tagasi ostsid Bill Miskimen ja tema naine Amy Finnegan 7 hektari suuruse farmi New Milfordi külas, Connecticuti osariigis. „Finnegani perekonnal on juba farm Iirimaal. Seega kutsume enda oma Finneganide Lääne farmiks,“ naerab Bill. 

bill and amybill and amy

 

Algselt oli kogu ala kaetud metsaga. Aja jooksul on Bill ala puhastanud ja loonud sinna mahepõllumajandusliku farmi. Koos sellega kogunes Billil väike kogus palke. „Ma ei ole see inimene, kes viskab hea puidu minema,“ tunnistab Bill.

Bill ja Amy said inspiratsiooni Islandi reisi ajal. Olles ise farmerid, suhtuvad nad huviga kõike, mis on sellel ookeanis asuval vulkaanilisel saarel seotud farmi eluga.

 

structurestructure

 

„Märkasime, et pea igas farmis on oma väike korralik kabel.“ 

Huvitunult küsisid nad kohalikelt selle traditsiooni kohta ja said teada, et saare elanikkond on väga hajutatud ning naaberasulad asuvad üsna kaugel. Seetõttu on praktiline ehitada väike pühamu otse oma farmi.

 

BuildBuild

 

„See mõjus meile väga inspireerivalt,“ räägib Bill. „Otsustasime enda farmi pühapäevase teenistuse jaoks väikese kabeli ehitada.“

Inside the ChapelInside the Chapel

 

Olles tagas Connecticutis, jagasid nad seda ideed oma sõbra Jon Scottiga, kes elab farmist umbes tunnise autosõidu kaugusel. Jon reageeris kohe ja tuli varsti farmi oma mobiilse saeraamiga Wood-Mizer LT40WIDE. Töö hakkas pihta!

Kõigest kolme päevaga suutsid nad teha väikesest virnast palkidest nõutavate mõõtmetega saematerjali, sealhulgas valgest saarest, mustast kirsist ja tsuugast.

 

LT40WideLT40Wide

 

„Kirsiga oli muidugi tegemist,“ tunnistab Bill. 

Mõned aastad tagasi puhastasid Bill ja Jon ratsutamise jaoks maneeži ning raiusid maha mitukümmend kirsipuud. „Asi on selles, et kirsi lehed sisaldavad keemilisi aineid, mis võivad hobustele ja lehmadele mürgised olla,“ selgitab Bill.

 

weddingwedding

 

Kõik, kes kunagi on kirsi raiumisega kokku puutunud, teavad, kui raske töö see on. Kirsside tüved on jändrikud, tihedad ja uskumatult kõverad. Sellise puu saagimiseks peavad olema suurepärased saemehe oskused ja kvaliteetne saeraam. Õnneks olid Jonil olemas mõlemad! Tasuks said nad erakordselt tugeva ja ilusa tekstuuriga puidu, mida kasutasid kabeli konstruktsioonis.

Trinity ChapelTrinity Chapel

 

„Kirssidega oli eriti raske, kuna puud on väga kõverad ja meil oli vaja tugipalke mõõtmetega 100 × 150 mm ja 100 × 100 mm, samuti seinte jaoks laudu mõõtmetega 50 × 100 mm. Mõned palgid on konstruktsiooni lisatud vahekutega, kuna need ei mõjuta tugevust, kuid annavad kabelile maalähedase ilme, mida Bill väga soovis,“ selgitab Jon. 

„Tunnistan, et me ei oleks kabeli projekti saanud ellu viia ilma minu Wood-Mizeri tööpingita,“ räägib Jon.

Saematerjal asetati korralikult virnadesse ja jäeti umbes aastaks õhu kätte kuivama. Seejärel kaasati projekti kaks kogenud tislerit, Scott Keller ja Kevin Parsons, kellega koos püstitati nelja kuuga kabel.

„Arvutasime, et kolme peale kokku on meil 135 aastat tisleritöö kogemust,“ naerab Bill.

 

WindowWindow

 

Nüüd, kui Trinity Knot Chapeli nime kandev kabel on juba valmis, saame näha selle avatud konstruktsiooni, kus postid, tugipalgid, torni tipp ja tugiseinad on valmistatud kirsist, horisontaalsed vahelaed ja vooderdis aga valgest saarest ning põrand hikkoripuust.

„Ainus materjal, mida me Wood-Mizeri tööpingil ei valmistanud, olid lae jaoks kasutatud tsuugast sulundilauad,“ räägib Jon. „Asi on selles, et mul ei olnud siis neljapoolset höövelduspinki Wood-Mizer MP260. Nüüd on see olemas!“

 

ChapelChapel

 

Kabeli antiiksed klaasist aknad on taastatud ja pärit Connecticuti osariigis Greenwichis asuvast Tiffany mõisast, vasest kell on valatud 1820. aastal New Yorgi osariigis Troys ja see saadi kellade restauraatorilt Michiganist. 

Tervikuna näeb farmi kabel välja imeline. „Ebatavaline ja ainulaadne“ – seda kuuleb kõige sagedamini farmi külastajatelt, kes on nii mõttest kui ka ehitajate meisterlikkusest vaimustatud. See on väga hea koht palvetamiseks ja mediteerimiseks, samuti selleks, et võtta aeg maha ja puhata või mõelda mõne uue ja vaimustava projekti üle.

 

first wedding at chapelfirst wedding at chapel

 

„Meil on juba planeeritud esimene pulm Trinity Knot Chapeli kabelis,“ räägib Bill uhkelt. „Arvan, et see on esimene väga paljudest.“ 

***

Liituge meie uudiskirjaga
Teile saadetakse e-posti teel eksklusiivseid eripakkumisi, teavet uute toodete kohta ja kutseid eriüritustele!